1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Адресні реклами знають про вас більше, ніж ви думаєте

01.08.2013 11:25 Архів

Адресною рекламою в інтернеті, базованою на даних про історію переглядів сторінок користувачами, вже нікого не здивуєш. Однак що буде, якщо рекламодавці зможуть...

Адресною рекламою в інтернеті, базованою на даних про історію переглядів сторінок користувачами, вже нікого не здивуєш. Однак що буде, якщо рекламодавці зможуть...
Техніка / Авто: 1Адресною рекламою в інтернеті, базованою на даних про історію переглядів сторінок користувачами, вже нікого не здивуєш. Однак що буде, якщо рекламодавці зможуть точно визначати наші звички та інтереси і в реальному житті, запитує Алекс Хадсон, журналіст BBC Click.

Уявіть собі: ви заходите до торгового центру, а на відеоекранах, повз які ви проходите, з’являється реклама щойно випущеної збірки дисків з вашим улюбленим серіалом.

Ви наближаєтеся до взуттєвого магазину, а на вашому мобільному телефоні спалахує повідомлення зі спеціальною пропозицією: купити дешевше пару кросівок тієї ж фірми, що їх ви зараз доношуєте.

А, зайшовши до кафе, ви бачите, як на дисплеї, встановленому там, міняється зображення: тепер воно рекламує велику порцію вашого улюбленого прохолоджувального напою.

Не важливо, захоплюють чи лякають вас ці картини, — скоро вони можуть стати звичною річчю.

Камери, які можуть розпізнавати обличчя, уже вмонтовуються у рекламні білборди, аби рекламні компанії могли спостерігати за тим, які саме люди звертають увагу на щит у тому чи іншому місці.

«Розпізнати людей можна за цілою низкою ознак, які є характерними для чоловіків та жінок, а також для людей певного віку», – каже Майк Геммінгс, директор з маркетингу компанії Amscreen, яка пропонує зацікавленим скористатися такою технологією.

«Програма збирає всі дані докупи, а тоді повідомляє рекламодавцю і нам, скільки і яких саме людей подивилися на рекламу у конкретному місці і в конкретний час.

Компанія Amscreen розробила технологію, котра визначає, хто саме частіше дивиться на рекламу

У компанії кажуть, що щотижня на її екрани у всьому світі дивляться понад 50 мільйонів людей.

У Великій Британії нараховується близько 3500 таких рекламних поверхонь. Їх розміщують, наприклад, у приймальнях лікарів, на залізничних вокзалах, в аеропортах та на заправках.

»Надалі ми у режимі реального часу показуватимемо рекламу конкретним людям по черзі, – каже виконавчий директор Amscreen Саймон Шугар. – Наші клієнти зможуть увійти на наш портал і змінити ту чи іншу рекламу у реальному часі. Ми намагаємося повторити у реальному світі те, що вже відбувається в інтернеті".

«Розпізнавання облич»


Техніка / Авто: 2Розпізнавання облич – це не єдина можливість перенести онлайн-ідентичність у реальний світ.

У Європейському інституті технологій студенти розробляють систему, яка дозволить прив’язати профіль користувача у Facebook до RFID-чіпу, який застосовується, наприклад, у книжкових картах, що їх видають своїм клієнтам магазини.

Задум розробників полягає у тому, що наближення такого чіпу до відеоекранів, розміщених у магазині, могло б запускати на них персоналізовану рекламу або інформацію про спеціальні пропозиції, адресовані конкретному покупцеві.

Команда, яка працює у проекті Rigene, пропонує, аби їхня програма сама досліджувала смаки покупців, які у даний момент перебувають у магазині, і запускала рекламу, яка буде актуальною для більшості з них.

Модний бренд Burberry вже використовує подібні технології, просуваючи свої останні колекції.

Коли покупець, вбраний у якусь річ з такої колекції, стоїть перед «чарівним дзеркалом» у флагманському магазині бренду в Лондоні, екрани починають показувати, як ця річ виглядала на подіумі у поєднанні з іншими предметами одягу від Burberry.

У цій фірмі кажуть, що наразі система, яку використовує Burberry, може розпізнавати лише брендові предмети одягу, а не конкретних людей, що їх носять.

Однак, додають у Burberry, «можливо, у майбутньому ми зв’яжемо мітки RFID з нашою клієнтською базою».

Неважко уявити собі технологію, що зможе розпізнавати покупців, схильних до більших за середні витрат, і підлаштовувати під них рекламу у тому чи іншому магазині.

Мобільна реклама


Техніка / Авто: 3Власний підхід має розробник комп’ютерних чіпів Qualcomm.

Його система Gimbal Proximity здатна висвітлювати рекламні повідомлення на смартфонах, коли їхні власники підходять до магазину або до іншого об’єкту, який платить за використання цієї технології.

Gimbal Proximity використовує дані про історію відвіданих власником смартфону інтернет-сторінок, програми, встановлені на його телефоні та іншу інформацію, аби створити на її основі профіль споживача.

Поєднуючи наявну інформацію про зацікавлення конкретної людини, її поточну активність та час дня, її телефон висвітлює власникові повідомлення з рекламою, яка могла б його зацікавити.

При цьому рекламодавець не отримував би безпосереднього доступу до особистих даних споживача реклами.

Перші випробування цієї технології провели в Японії. У Qualcomm кажуть, що користувачі утричі частіше клікали на такі повідомлення, ніж на звичайні, неадресні рекламні оголошення.

Межі приватності


Рекламодавці, які зараз досліджують ці технології, усвідомлюють, що використання цих новинок залишає занадто багато питань щодо втручання в особисте життя клієнтів.

Мережа магазинів одягу Nordstrom нещодавно припинила відслідковувати рух покупців по своїх торгових точках за допомогою wi-fi сигналів їхніх телефонів. До цього кроку компанію підштовхнули скарги самих споживачів.

Громадські активісти кажуть, що потрібно окреслити певні рамки використання подібних технологій.

«Договір з суспільством полягав у тому, що спостереження є необхідним, аби підтримувати нашу безпеку, – каже Нік Піклз, голова британської кампанії за захист особистої інформації Big Brother Watch. – Зараз ми бачимо, що системи спостереження у магазинах і на вулицях, які встановлювалися з метою безпеки, використовуються у рекламних цілях».

«Чи готові ми змиритися з тим, що наші щоденні переміщення контролюватимуться і аналізуватимуться не для того, щоб гарантувати нашу безпеку, а виключно для того, щоб рекламодавці могли краще нас досягати? Я думаю, люди скажуть: „Ні, наша приватність коштує більше, ніж кілька рекламних доларів“, – каже Піклз.