1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

5 лютого в Ужгороді прозвучить музика з-за океану

05.02.2014 15:43 Архів

Сучасний композитор, що працює в кіно – це надто складна професія. Він мусить бути універсальним: володіти всіма стилями і жанрами письма, орієнтуватися в...

Сучасний композитор, що працює в кіно – це надто складна професія. Він мусить бути універсальним: володіти всіма стилями і жанрами письма, орієнтуватися в...
Анонси: 1Сучасний композитор, що працює в кіно – це надто складна професія. Він мусить бути універсальним: володіти всіма стилями і жанрами письма, орієнтуватися в класичних і модерних музичних напрямах, а також знатися на тонкощах кіномистецтва та звукорежисури. Ужгороду поталанило: 5 лютого ми маємо змогу познайомитися саме з таким майстром.

Келвін Джонс – талановитий американський композитор, піаніст і продюсер. Відомий своїм свіжим поглядом на мистецтво, унікальним стилем письма та тонким чуттям до вимог часу. Музику для телебачення і кіно почав писати на самому початку своєї професійної кар’єри. Зокрема, брав участь у створенні звукового супроводу до документального фільму «Little Town of Bethlehem» («Мале місто Вифлеєм») Джима Хенона — автора стрічок «End of the Spear» («Вістря списа») та «Beyond the Gates of Splendor» («За брамами раю»). Остання аналогічна робота Келвіна – музика до фільму Дінеша Десоузи «2016: Obama’s America» («2016: Америка Обами»). Цей документальний фільм встановив новий рекорд з кількості переглядів (з розрахунку на душу населення у всьому світі). Збори від картини склали 36 мільйонів доларів, що зробило її другою серед найкасовіших документальних фільмів.

Справжньої популярності набув Келвін Джонс як автор «White Water Chopped Sticks». В основу твору покладено простеньку вправу «Чопстікс» (щось на зразок «Собачого вальсу»). Однак ця п’єса, виконана в дуеті з «Міс Небраска» Терезою Скенлан перед телевізійною аудиторією майже в 14 мільйонів глядачів, принесла останній перемогу в конкурсі «Міс Америка-2011». Згодом Келвін і Тереза випустили спільний альбом «Dueling Piano» («Дуель фортепіано») – подарунок шанувальникам, який об’єднав кращі роботи Келвіна та підкреслив таланти міс Америки як вокалістки й піаністки.

Перший вплив музики Келвін відчув у церкві. Як син пастора, він мав можливість повною мірою розкрити свої таланти і рано зрозумів, що фортепіано – це його інструмент. Отримав прекрасну музичну підготовку, завжди відзначався особливим підходом до виконання класичних творів, наповнюючи їх власною енергією й емоціями. Проте закінчив коледж як економіст. І це, безумовно, допомогло йому в просуванні власної музичної кар’єри: він заснував свою студію звукозапису і підписав контракт з відомою компанією для дистрибуції в усьому світі.

У 21-річному віці молодий композитор презентував перший альбом «Through High Places» («Крізь висоти»), в якому виклав свої враження від подорожей Заходом, захоплення красою та щедрістю природи, вдячність до Творця. Наступна збірка – «Coming Home» («Дорога додому») – присвячена традиційним різдвяним класичним мелодіям та композиціям, навіяним музикою Гайдна, Вівальді, Альбіноні, Баха та інших композиторів епохи бароко, яку хлопчик з раннього дитинства чув у рідному домі. Третій альбом, «Uncharted Waters» («Невідомі води»), кличе у незнаний, непідвладний нам світ.

Для зображення того таємничого океану автор використав весь динамічний діапазон і необмежені можливості фортепіано.

Келвін Джонс активно гастролює. Музика композитора відзначається тонким ліризмом та багатим аранжуванням. Окрім того, як талановитий піаніст, він із задоволенням виконує популярну класику і сміливо її інтерпретує. Український глядач уже отримав певне уявлення про цього майстра. Зокрема, гарний резонанс мали його минулорічні виступи в Одесі, Хмельницькому та Вінниці. Цього разу заокеанський музикант, крім Ужгорода, відвідає ще Рівне, а потім попрямує до Бішкека (Киргизстан). До слова, після знайомства з українською музикою Келвін Джонс був у захваті від акордеона. Виявляється, у США дуже рідко грають на цьому інструменті. «Фішкою» концертів музиканта є його невимушене спілкування з аудиторією: між номерами програми він охоче ділиться з присутніми своїми яскравими, часто іронічними коментарями. До речі, ім’я нашого героя доволі поширене в англомовному світі. Зокрема, повний його тезка і співвітчизник – це боксер, який програв у першому ж раунді бій Віталію Кличку в далекому 1997 році. Наразі ніяких поєдинків – тільки романтичні композиції, художні відеокліпи та чудова нагода відкрити нове – музичне ім’я.

Отже, 5 лютого о 18.30 відбудеться концерт композитора й піаніста Келвіна Джонса (США) у супроводі симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії (диригент — Вікторія Свалявчик-Цанько). Ведуча програми та перекладач — Сусанна Касо.

Таїсія ГРИСЬ, газета «Новини Закарпаття»