1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Закарпатський футболіст Іштван Шандор відзначив 70-ліття "грою ветеранів"

31.08.2014 18:14 0 Спорт
 

Сьогодні іменитий український футболіст і тренер Іштван Шандор відзначив власне 70-ліття. На стадіоні села Чепа, що на Виноградівщині, у складі команди рідного...

Сьогодні іменитий український футболіст і тренер Іштван Шандор відзначив власне 70-ліття. На стадіоні села Чепа, що на Виноградівщині, у складі команди рідного села він зіграв проти збірної ветеранів Виноградівського району.

Разом із батьком виступали також його два сини — Іштван та Дюрі, які представляють угорські вищолігові клуби «Ніредьгаза» та «Відеотон». Із такими майстрами-легіонерами чепські футболісти без проблем розібралися з виноградівською збірною. Утім, не результат матчу, а вшанування знаменитого земляка було змістом цього футбольного свята на сільському стадіоні.

— Я безмежно радий, що маю змогу зустріти ювілей з друзями на полі, де починав свій спортивний шлях і де знаю кожну травинку. Доля повела мене далеко від дому, та моє серце завжди з Чепою,- розчулений теплою зустріччю, перед початком матчу говорив до своїх односельців Іштван Шандор. — І якщо мені випаде зустрічати й 80-і роковини, то я хоч рачки, але знову вийду на це поле.

 

— Сім’я Шандорів жила на хуторі Фогораші,- розповідає друг дитинства знаменитого футболіста і тренера Микола Сверенко.- Та коли запровадили колгосп, їх переселили в село якраз неподалік стадіону. Тут Іштван і зростав. Після армії його запросили грати до Житомира, потім до сумського «Спартака». Та ми ніколи не поривали зв’язки. Траплялося, будучи на заробітках, на таксі їздили на футбол до Харкова, до Полтави, коли там грав наш Іштван.


— Бог дав йому талант і він сповна скористався цим,- каже про ювіляра його двоюрідний брат, також фахівець футболу Йожеф Нодь. — Шандор належить до ряду таких відомих футболістів як Сабо, Турянчик, Медвідь. Та він має ще й дар відмінного спортивного наставника, про що свідчить його тренерська кар’єра в Україні і тепер в Угорщині. Це – особистість у спорті.

Вшанування Іштвана Шандора в його рідному селі організували його друзі разом із футбольною федерацією та ветеранами футболу Виноградівщини.

Нагадаємо, Іштван Шандор як футболіст є дворазовим чемпіоном України, майстром спорту СРСР. З кінця 70-х років упродовж двох десятиліть тренував такі команди як «Говерла», Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Буковина» (Чернівці), «Закарпаття», а також «Зірка» ( Кіровоград). Нині працює у тренерському штабі угорської «Ніредьгази».