1. Новини Закарпаття
  2. >

В мережі розповіли історію першого матчу в історії українського футболу,який провели на Закарпатті

09.08.2018 14:02 Спорт

Свій перший в історії футбольний матч збірна України провела саме на ужгородському "Авангарді"

Свій перший в історії футбольний матч збірна України провела саме на ужгородському

29 квітня 1992 року в Ужгороді на стадіоні “Авангард” збірна України провела свій перший матч. Україна стала незалежною державою і подала документи на прийняття до тимчасових членів асоціацій УЄФА і ФІФА. Але для того, аби УЄФА та ФІФА прийняли рішення, потрібно було зіграти один товариський матч. Цей процес був дуже складний, адже всі матчі на рівні збірних розписувалися на два роки вперед,повідомляє Перший кабельний.

Дуже важко було знайти спаринг-партнера. Проте все склалося чудово. Україна спробувала, але не виходило. Тісно з Федерацією футболу України співпрацював нині покійний Юрій Михайлович Гецко. Він взяв на себе місію домовитися з Федерацією футболу Угорщини, з тренерським штабом збірної. І він з цією місією впорався блискуче. Це були не найсильніші склади команд. Але якщо Угорщина запросила декількох “легіонерів” (близько п’яти чоловік), то гравці збірної України представляли в основному національну першість. Стадіон “Авангард” не відповідав вимогам УЄФА та ФІФА. Але він був приведений до ладу, доглянутий.

Наприкінці 80-х – на початку 90-х років завершили останні штрихи, адже стадіон готували до Малих олімпійських ігор – дитячого змагання. За півтора роки він трохи “підсів”, але його готували до сезону, адже команда з Ужгорода грала у Першій лізі. Поле було в хорошому стані. Трибуни були звично для того часу, з лавицями. Стадіон вміщав вісім з половиною тисяч, але на матчі були присутні чотирнадцять тисяч глядачів – мало не вдвічі більше від місткості. У людей тоді була ейфорія. Україна стала самостійною державою. Саме тоді, 26 років тому, наша національна збірна поступилася угорцям з рахунком 3:1. Проте, у матчі-відповіді українці перемогли з таким же ж рахунком. Відправною крапкою зародження футболу на Закарпатті називають 1 вересня 1893 року. Саме цього дня в Ужгородській гімназії було введено в навчальну програму вивчення правил гри у футбол, розпочато проведення заняття з футболу серед гімназистів.

Нагадаємо,тренер ФК "Ужгород": Нас не цікавить жоден результат, окрім перемоги.

Читайте на ГК:Неба зовсім не було видно: потужну хмару із пилу зафіксували над Закарпаттям (ФОТОФАКТ)
Читайте на ГК:Небезпечна пилова буря над Україною: на Закарпатті пил із Сахари також могли бачити
Читайте на ГК:Закарпатці продовжують палити суху траву: пожежі знищили ще 9 гектарів землі (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська