1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Велосипедами по Закарпаттю: для бажаючих відкриті всі напрямки

07.07.2018 11:33 Спорт

Надивившись фото та відео про захоплюючі, неймовірні, незабутні велозаїзди, велоподорожі, веломарафони, велофестивалі чи навіть велозмагання, "осідлати" двоколісного захоче будь-хто.

Надивившись фото та відео про захоплюючі, неймовірні, незабутні велозаїзди, велоподорожі, веломарафони, велофестивалі чи навіть велозмагання,

Бажаючих подорожувати саме на велосипедах з кожним роком стає все більше. І не тільки тому, що росте усвідомлення важливості здорового способу життя, а й тому, що для такого відпочинку з'являється все більше можливостей. Закарпаття вперто працює над тим, аби стати найкращим регіоном в цьому напрямку. І не треба казати, що "велосипедом по крутих стежках" - це для "крейзанутих" екстремалів. Нічого подібного! Закарпаття, як відомо - край особливий, а тому і подорожі тут особливі. Та хоча б тому, що тут їздять не на велосипедах, а на біціглях - так місцеві називають двохколісного друга. Уже бодай заради фрази "об'їздивим Закарпаття на біціглях" варто вирушити у незабутню подорож, розповідає depo закарпаття.

Закарпатці добре усвідомлюють, що вразити будь-кого велоінфраструктурою у населених пунктах їм не "світить", тому запрошують кататися в горах - там безпечніше.

Переживати за незручності не треба: область має достатньо великий потенціал для розвитку велотуризму.

Є тут і сертифікований за європейськими мірками велоготель, і понад п'ять десятків таких же веломаршрутів, два з яких міжнародні - зі Словаччини та Угорщини. Крім того, саме тут багато маршрутів промарковані, що значно полегшує поїздку і допомагає краще зорієнтуватися в горах. Крім того, на Закарпатті можна відвідати кілька цікавих велосипедних атракцій - велорайдів, які приурочують до різних подій. І щоразу це позитивні емоції "через край".

Ложкою дьогтю в цій велетенській діжці з медом може стати все та ж ще не до кінця європейська інфраструктура, але через неймовірні краєвиди Карпат усі незручності здадуться зовсім дрібними, майже непомітними.

Загалом велотуризм є "диким" і організованим. "Дикий" нічим не відрізняється від будь-якого іншого "дикого" відпочинку: сам вибираєш маршрут, сам розпоряджаєшся часом, сам обираєш, що їсти і де спати.

Та закарпатці - люди кмітливі і заповзяті, тому чимало туристичних агенцій, організацій, клубів, спільнот серйозно, а, головне, щиро взялися допомогти велотуристам і у виборі маршруту, і рекомендаціями, і порадами. Зрештою, своєю компанією, своїм досвідом, прикладом та навіть своїм велосипедом.

До прикладу, в Ужгороді майже два роки діє "Uzhgorod Bicycle Culture" - спільнота поціновувачів активного способу життя. Члени спільноти пишаються своїми поїздками в гори.

Велосипедисти виїжджають і за межі Закарпаття - у гори Львіщини, Івано-Франківщини. Поїздки безкоштовні, кожен охочий може приєднатись і активно провести вікенд. Учасники кажуть, що початківцям завжди допоможуть, проведуть інструктаж та дадуть конкретні настанови. А ще початківцям, які хочуть вихідні провести на велосипеді, пропонують серед тижня покататися в так званий "After work" - це така вигадана організаторами штука, коли після 18:30 можна поїздити околицями Ужгорода. Під час таких тренувань кожен зрозуміє, чи зможе поїхати в одно-, двох- чи навіть серйозний семиденний тур.

За роки існування чудової ужгородської велоспільноти, бажаючі об'їздили майже усі Карпати - найвищі вершини, найширші полонини, до найгостріших скель, таємних печер, незвіданих тунелей. Як кажуть, там, де ні піхотою, ні танками, ні джипами, ні квадроциклами - велосипедом у самий раз!

Виокремити маршрути як найцікавіші чи найважчі практично неможливо, настільки всі вони ексклюзивні та незабутні. Подорожі околицями Унґвару, старим штреком (залізничною колією), по Верховині, по виноробному Закарпаттю, Боржавськими полонинами, на Синевирське озеро, по гірському пасму Пікуя чи по Свидовецькому хребту - манить все, без винятку.

Аби не розгубитися в розмаїтті, велолюбителі різних громадських організацій за підтримки Королівства Норвегія реалізували дуже цікавий проект: світ побачив докладний путівник для любителів мандрувати на велосипеді "Твоя наступна подорож Закарпаттям". Ініційовано проект було для того, щоб поділитися досвідом планування місцевих веломаршрутів, скоординувати свою діяльність із сусідами з інших регіонів України.

Автор путівника, краєзнавець та активний турист Сергій Степчук розповів, що у книжці вмістилося вісім велосипедних маршрутів Закарпаттям. Розпочинається путівник з розповідей про рельєф та географію Закарпаття, далі - розповіді з історії краю, які були б цікаві туристам і самим закарпатцям. Крім цього, у книжці автор радить, як добратися на Закарпаття, розповідає про особливості самих закарпатців і описує маршрути. Також є інформація про дружні організації, клуби, активістів, велозаходи, і коротенький розмовник, який має допомогти туристу знайти спільну мову із місцевими.

"Усі ці вісім маршрутів, звісно, я проїхав сам. В описах маршрутів намагався описати різні цікавинки краю, які турист зможе помітити, долаючи шлях. Також до кожного маршруту є графік висот та підйомів, аби людина відразу змогла розрахувати свої сили та зрозуміти, чи зможе його проїхати", - зазначив Сергій. За словами автора, книга призначена як для новачків, так і для більш досвідчених велотуристів, екскурсоводів, туроператорів. Придбати цю книгу не можна, розповсюджують її через різні туристично-інформаційні центри.

А зі "свіжого" варто згадати масштабну велоподію: "Три замки Закарпаття" - марафон для професіоналів, аматорів та учасників бойових дій, який відбувся в останній день червня. "Три замки Закарпаття" - це яскравий приклад того, як вдало поєднується туризм, спорт та спортивна реабілітація для учасників бойових дій. Історичні пам'ятки, чудова природа, високий рівень організації, все це - невід'ємні, якісні складові маршрутів велоперегонів. Маршрут включав історичні місця - замок "Паланок", палац Графа Шенборна та замок "Сент Міклош". Протяжність маршруту для професіоналів - 70 кілометрів,для аматорів - 40. Змагалися за звання переможця  учасники з усієї України та учасники із-за кордону - Угорщини, Румунії, Польщі, Словаччини, Австрії, а також 20 ветеранів АТО.

ФОТО, ВІДЕО: Uzhhorod Bicycle Culture/facebook

Нагадаємо, Закарпаття причетне до скандалу із футбольним чемпіонатом команд невизнаних територій.

Читайте на ГК:Весняне диво на Закарпатті: каштани зацвіли в одному з регіонів області (ФОТО)
Читайте на ГК:В Ужгороді провели екскурсію для поранених військових (ФОТО)
Читайте на ГК:Голови та руки обмотанні залізними канатами: українські археологи виявили шокуючу знахідку (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська