1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

У Берегові встановили меморіальну дошку легендарному футболісту краю

21.05.2017 22:23 Спорт

У суботу, 20 травня, на берегівському стадіоні «Дружба» відбулось встановлення меморіальної дошки на честь легендарного футболіста нашого краю Гейзи Колочаї.

У суботу, 20 травня, на берегівському стадіоні «Дружба» відбулось встановлення меморіальної дошки на честь легендарного футболіста нашого краю Гейзи Колочаї.

Уже у 20 років Гейза Колочаї одягнув футболку Чехословацької збірної. Талановитого футболіста було включено до складу збірної Чехословацької республіки, яка завоювала путівку на чемпіонат світу 1934 року, що проходив в Італії. Це був один із найуспішніших виступів збірної. Команда вийшла до фіналу, де поступилася господарям мундіалю. Але срібні медалі – це вагомий здобуток Чехословацької збірної, гравцем якої був уродженець Берегова Гейза Колочаї, пише obolok.

Футболіст Підкарпатської Русі став першим гравцем, який виборов медаль світового рівня. Із 1939 року Підкарпатська Русь входила до складу Угорщини і Гейза Колочаї виступає за збірну цієї країни. На Закарпатті є тільки два футболіста, які не зраджуючи свою країну, одягали футболки різних національних збірних. Це Гейза Колочаї та Іван Гецко. Перший виступав за збірні Чехословаччини та Угорщини, другий одягав футболку збірної СРСР та України.

На урочистостях із нагоди відкриття меморіальної дошки зібралося багато поважних гостей. Із Угорщини приїхали син легендарного футболіста, доктор Гейза Колочаї, ініціатор першого матчу збірної Угорщини в Україні Золтан Мадьар, вихованець Колочаї-старшого, срібний призер Олімпійських ігор Іштван Гейці.

"Іштван Гейці розповів про свого тренера, який дав йому дорогу у великий футбол. Золтан Мадьар, колишній працівник Федерації футболу Угорщини, дав високу оцінку вшануванню пам’яті футболіста, який став легендою і об’єднав дві сусідські країни – Україну та Угорщину. Син Гейзи Колочаї подякував владі міста Берегова та Федерації футболу Угорщини, Фонду за збереження м. Берегова за увіковічення пам’яті батька (окрім відкриття меморіальної дошки вирішено перейменувати стадіон Берегова «Дружба» у стадіон ім. Гейзи Колочаї, а також назвати одну з вулиць міста на його честь", - йдеться у повідомленні.

Після урочистого відкриття відбувся футбольний турнір за участі команд Сату-Маре, Дунайська стреза, Берегова та Яношів. Переможцем цих змагань стала команда із Берегова.

Нагадаємо, як повідомляв Голос Карпат раніше, у гірському селі на Тячівщині відкрили футбольне поле, одне з найкращих у районі.

Читайте на ГК:“Мама хоче закрити його від усього світу”: на Закарпатті на світ з'явилося “дитинча” з обличчям у формі серця (ВІДЕО)
Читайте на ГК:Важка втрата для кожного: 46-річний закарпатець приєднався до лав “Небесного війська” (ФОТО)
Читайте на ГК:“Щоб ми мали можливість жити”: ще один закарпатець відправиться в останню земну путь (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська