1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. >

25 років тому в Ужгороді відбувся історичний поєдинок збірної України з футболу / ВІДЕО

17.04.2017 14:32 0 Спорт

29 квітня 1992-го на ужгородському стадіоні «Авангард» за присутності 13 000 глядачів відбувся перший товариський матч збірних України та Угорщини.

Саме цього дня у 2017-му відзначимо 25 років офіційному футболу України.

За неофіційною інформацією, ветерани України та Угорщини через 25 років зустрінуться знову. Як повідомляє «Футбол 24» попередня дата поєдинку – 27 травня.

Відзначається, що участь в матчі візьмуть ті футболісти, які 25 років тому виступали у першому поєдинку в історії України, серед яких Олег Лужний, Іван Гецко, Ігор Кутепов, Олег Саленко та інші.

Про перший поєдинок збірної країни, якій відбувся у нашому краї читайте у матеріалі Сергій Пількевича.

Чим запам’ятався?

Тим, що це був перший поєдинок в історії національної збірної України. Прем’єра пам’ятна завжди. Відбулася вона після того, як з ФІФА і УЄФА прийшли документи про надання федерації футболу молодої країни статусу тимчасового члена організацій. Вибір суперника пояснювався географічним і, як кажуть, політичним фактором (Угорщина одна з перших визнала незалежність України). Місцем зустрічі логічно вибрали прикордонний Ужгород. Хоча деякі журналісти свого часу запустили легенду про те, що спочатку проведення матчу планували в Києві, але ніби відмовилися від задуму через відсутність коштів для прийому угорської делегації.

 

За лаштунками

Що точно накрилося через дефіцит фінансів, так це запрошення легіонерів. У розширений список із 41-го футболіста потрапили Чанов, Кузнєцов, Михайличенко, Литовченко, Протасов, Заваров, Бєланов, Лютий, Юран і Канчельскіс. Однак, не маючи можливості навіть оплатити перельоти гравців, ніхто в ФФУ не педалював тему їх виклику.

Хотіли головним тренером призначити Валерія Лобановського, який в той час очолював збірну ОАЕ. І в Емірати навіть було відправлено запрошення. Але Валерій Васильович дав зрозуміти, що буде готовий його розглянути тільки після закінчення терміну контракту, який був дійсним.

У результаті наставника вибирали з числа членів тренерської ради, до якої увійшли: Анатолій Пузач («Динамо»), Євген Кучеревський («Дніпро»), Євген Лемешко («Торпедо»), Юхим Школьніков («Буковина»), Віктор Прокопенко («Чорноморець») і Валерій Яремченко («Шахтар»). На останньому етапі коло звузилося до прізвищ трьох фахівців. В Ужгород збірну повезли Пузач, Яремченко і Прокопенко. Останній із них, за погодженням самих тренерів, і став головним.

У розпорядженні штабу були 20 футболістів: воротарі – Кутєпов («Динамо»), Гришко («Чорноморець»), захисники – Лужний, Ю.Мороз («Динамо»), Никифоров, Третяк («Чорноморець»), Драгунов («Шахтар»), Беженар («Дніпро»), півзахисники – Анненков, Ковалець, Заєць («Динамо»), Шелепницький, Сак, Цимбалар («Чорноморець»), Погодін («Шахтар»), Дудник («Металург» Запоріжжя), нападники – Саленко («Динамо»), Гецко, Гусєв («Чорноморець»), Щербаков («Шахтар»).

 

Сюжет

Підготовка до поєдинку практично не велася. Команда прибула з Києва до Ужгорода з корабля на бал, і цей факт, звичайно, вплинув на результат.

Хоча ще до перерви, при рахунку 0:0, наша збірна могла відзначитися, і не раз. На 15-й хвилині Шелепницький небезпечно пробив по воротах Брокхаузера, проте гостей від неприємностей врятувала штанга. А незабаром білоруський арбітр Вадим Жук не призначив очевидний пенальті за грубість проти Щербакова.

У другому таймі позначилася перевага угорської команди в зіграності, до того ж варто врахувати і факт досвіду – її гравці представляли клуби Італії, Іспанії, Голландії, Бельгії…

Шалої і Киприх уміло скористалися помилками наших захисників, після чого вийшов на заміну Гецко, який ефектним ударом зі штрафного не дозволив дебют перетворити в побиття.

Додамо, що стадіон «Авангард» у той день був забитий повністю, а квиток на історичний матч коштував 50 карбованців.

Вустами учасника

Автор першого гола в історії збірної України Іван Гецко в інтерв’ю газеті «Команда» згадував:

«Матч проходив на Закарпатті, де я починав свою кар’єру. Там мене знала кожна собака, а наш тренер Віктор Прокопенко не включив мене в «основу», поставивши Сергія Щербакова. Я сильно образився.

За рахунку 0:3 десь за 15 хвилин до кінця Прокопенко дав команду готуватися до виходу на заміну, але я не хотів вже ганьбитися, нас возили…

Загалом, лікарі мене вмовили переодягнутися, натякнувши, що я не поїду в прийдешнє турне по США. Я і вийшов у самій кінцівці. Потихеньку втягнувся, а потім пробив зі штрафного прямим ударом у дальню дев’ятку десь з 23–24-х метрів. Цікаво, що потім у мене був ще один момент, але я не потрапив з трьох метрів! Правда, бив не рідною правою ногою…»

 

Україна – Угорщина – 1: 3

29 квітня 1992 року. Ужгород. Стадіон «Авангард». 13 000 глядачів. Товариський матч.

Голи: 0:1 Шалої (61), 0:2 Киприх (70), 0:3 Киприх (84, з пенальті), 1:3 Гецко (90).

Україна: Кутепов, Лужний, Никифоров, Беженар, Третьяк, Ковалець, Цимбалар, Шелепницький, Саленко (Гецко, 59), Погодін (Сак, 56), Щербаков (Гусєв, 69).

Тренер – Віктор Прокопенко.

Угорщина: Брокхаузер (Томаш Балог, 88), Монош, Телек, Шимон, Лерінц (Ковач, 86), Лімпергер (Тібор Балог, 58), Киприх, Мартон (Іллеш, 82), Шалої (Пішонт, 74), Липчеї, Вінце.

Тренер – Емеріх Еней.

Попередження: Ковалець – Монош, Шалої.

Арбітр – В.Жуков (Білорусь).

OBOLOK

Читайте на ГК:Перехоплює дух від побаченого: мало хто знає про унікальну локацію на Виноградівщині (ФОТОФАКТ)
Читайте на ГК:Дим було видно за кілометри: на Закарпатті гасили масштабну пожежу з кількома потерпілими (ФОТО)
Читайте на ГК:На Закарпатті судитимуть російського агента, який понад рік служив в області (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська