1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

У Занівці на Тячівщині відбулися змагання зі скелелазіння та спелеотехніки

18.10.2016 21:46 Спорт

15-16 жовтня в урочищі Занівка в с.Дулово на Тячівщині відбулися змагання на Кубок Закарпатської області зі скелелазіння та спелеотехніки серед юнаків та юніорів «Вертикальний світ Занівки для молоді»

15-16 жовтня в урочищі Занівка в с.Дулово на Тячівщині відбулися змагання на Кубок Закарпатської області зі скелелазіння та спелеотехніки серед юнаків та юніорів «Вертикальний світ Занівки для молоді»

Змагання скелелазів проходили у рамках однойменного проекту, підтриманого Карпатською надацією (Словаччина) та Карпатським фондом (Україна) за підтримки Словацької агенції із міжнародного розвитку (SlovakAid). Керівником проекту є голова ГО «Не межа» Віталій Вовчик у партнерстві з КП «Агенція регіонального розвитку Тячівського району», Чумалівською та Дулівською сільськими радами, повідомив Тячів.

У змаганнях взяли участь понад 50 юних скелелазів з м.Ужгород, с.Керецьки (Свалявський район), смт Буштино та с.Новобарово (Тячівський район). 

Організаторами виступили Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді, громадські організації – Альп-клуб «Не межа…» та Пригодницький клуб «LYNX», сектор з питань фізичної культури та спорту управління освіти, молоді та спорту Тячівської РДА.

Відтак на облаштованому в рамках проекту скелелазному майданчику стартували змагання. Юнаки і дівчата змагалися у різних вікових категоріях. Юні підкорювачі висоти зі страховкою вперто і наполегливо долали різні за складністю маршрути. Кожен викладався на повну. Частина учасників почували себе на скелях упевнено, а для інших це був перший шанс випробувати сили.    

За результатами змагань, призові місця розподілились таким чином:

юнаки 1998-2001 р.н.: І місце – Микола Захаров (Ужгород), ІІ місце – Михайло Сакаль (Ужгород), ІІІ місце – Олег Гудзинський (Ужгород);

юнаки 2002-2003 р.н.:  І місце – Микола Худик (Ужгород), ІІ місце – Валентин Русник (Ужгород), ІІІ місце – Владислав Руцинський (Ужгород);

юнаки 2004-2005 р.н.: І місце – Станіслав Дебелий (Ужгород), ІІ місце – Максим Зинич (Ужгород), ІІІ місце – Едуард Бенца (Буштино);

дівчата 1999-2001 р.н.: І місце – Олександра Осійська (Ужгород), ІІ місце – Анна Орсаг (Буштино); ІІІ місце – Олександра Костів (Ужгород),

дівчата 2002 р.н.: І місце – Вікторія Сабадош (Буштино),  ІІ місце – Олеся Рущак, ІІІ місце – Тетяна Соломінська (Ужгород)

дівчата 2003-2004 р.н.: І місце – Олександра Руцинська (Ужгород), ІІ місце – Анна Онєгіна (Ужгород), ІІІ місце – Кароліна Подвич (Буштино).

Цього ж дня на скелях Занівки відбувся VI, заключний, етап Чемпіонату України зі спелеотехніки – техніки спуску у печери. 

Як розповіла координатор комісії зі зльотів і змагань Української спелеологічної асоціації Лілія Кіосєва, на змагання приїхали близько десяти учасників з Києва, Полтави та Закарпаття.

У цьому етапі чемпіонату взяв участь і відомий екстремал, учасник клубу «Полтава-Спелео» Дмитро Бєляєв. У 2013 років він з другом потрапив у лавину нга горі Гемба (Міжгірський район). Його товариш загинув під снігом. А Дмитро, зламавши обидві ноги і пролежавши під снігом близько 30 годин, залишився живим. Але одну кінцівку довелося ампутувати. Та навіть із протезом він не залишив улюблену справу. І на цей раз приїхав із друзями до Занівки.

У підсумку змагань І місце серед чоловіків посів Володимир Арбузов (м.Київ). На другому – Михайло Левінець (м.Ужгород), на третьому – Кирило Марковський (м.Харків). Серед жінок:  І місце – Лілія Кіосєва (м.Київ), ІІ місце – Зінаїда Касьян (м. Київ), ІІІ місце – Анна Чаплигіна (м.Київ). 

Серед юнаків 2001-2004 р.н. призові місця поділили ужгородці: Станіслав Дебелий (І місце), Микола Худик  (ІІ місце) та Олег Гудзинський (ІІІ місце). Серед дівчат – Олександра Осійська (І місце), Олександра Костів (ІІ місце) та Олександра Руцинська (ІІІ місце). Серед юнаків 1997-1999 р.н. першим став Владислав Курта, на ІІ місці – Ян Роман, на ІІІ – Михайло Сакаль.

Наступного дня, 16 жовтня, відбулася церемонія нагородження, під час якої призерів відзначили грамотами та подарунками.

Читайте на ГК:Рідні нарешті зможуть поховати свого Героя: “живим коридором” зустріли захисника, який поліг майже рік тому (ФОТО, ВІДЕО)
Читайте на ГК:Був нагороджений  знаком «Золотий хрест»: Герой із Закарпаття повернеться додому “на щиті” (ФОТО)
Читайте на ГК:Вогняна пастка: на Закарпатті спалювання сміття призвело до важких наслідків для двох працівників
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська