1. Новини Закарпаття
  2. >

До Великодня залишився всього 7 днів - як прожити Страсний тиждень

08.04.2017 14:29 Суспільство

До Великодня залишився всього тиждень - найголовніший під час посту.

До Великодня залишився всього тиждень - найголовніший під час посту.

Ми підходимо до закінчення Великого посту, який розділений на дві частини. Перші шість тижнів ми повинні переосмислити своє життя, постити і не перетворити пост в дієту. Щоб наш пост був духовною молитовною практикою, яка як крила, підносить людину на духовну висоту і дає зрозуміти сенс життя.

Про те, що означає кожен день Страсного тижня, ми поговорили з намісником Києво-Печерської лаври митрополитом Павлом.

ВЕЛИКИЙ ПОНЕДІЛОК

У цей день на літургії згадується Йосип із Старого завіту. У його образі показані прийдешні невинні страждання Спасителя, і євангельська розповідь про проклятої смоковниці – як образі старого Ізраїлю, що не дав плоду. Можна почитати 21-й розділ від Матвія, включаючи притчу про злих виноградарів.

ВЕЛИКИЙ ВІВТОРОК

Пригадуються притчі Спасителя про Його друге пришестя (Христос учив в єрусалимському храмі, а первосвященики, чуючи його притчі, вирішили схопити і вбити Його), про десять дів і про таланти.

ВЕЛИКА СЕРЕДА

День зради. У цей день Юда за 30 срібників зраджує Спасителя, обіцяючи показати Його воїнам, щоб ті могли дізнатися і схопити. “Учні вчинили так, як звелів їм Ісус, і зачали пасхальну трапезу, – пишеться в Євангелії. – І от увечері, сидячи разом з дванадцятьма учнями за трапезою, Він сказав їм: запевняю вас: один із вас видасть Мене. І у великій печалі вони стали питати Його, кожен окремо: чи не я, Господи? Він же сказав у відповідь: той, хто опустив разом зі Мною руку в страву, видасть Мене”. Коли рука Іуди опинилася у страві і той, як і решта запитав: “Чи не я, Господи?” Господь відповів: “Ти сказав. Роби те, що мав намір”. Апостоли не могли зрозуміти, чому так сказав Христос. Вони думали, що Христос просто доручив Іуді зробити пожертвування перед Великоднем – адже він носив завжди з собою ящик з милостиню. І тільки потім дізналися, що це Христос говорив про зраду. На згадку про зраду Христа Юдою ми постимо в середу протягом усього року. .

Зрадницький поцілунок Іуди трапився трохи пізніше, в четвер. А в середу він отримав свої 30 срібників.

ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР

Встановлення Таїнства Євхаристії. Коли Юда пішов з таємної вечері, Господь сказав: “І, взявши чашу і подяку, подав їм і сказав: пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів” – це було перше літургійне дійство, вчинене ще самим Господом і передане апостолам в знак того, що вони передадуть тіло Христа віруючим церкви Христової. Після Таємної вечері Христос, показуючи Своє смирення, омив ноги учням, що теж знайшло відображення в богослужбовій практиці Церкви. Чин омивання ніг відбувається архієреєм після літургії, який, подібно до Христа, омиває ноги дванадцяти священнослужителям.

Ще у Великий четвер згадують останню бесіду з учнями, Гефсиманське боріння. Вночі – зрада і взяття Христа під варту. Увечері у Великий четвер здійснюється  ранкова Велика п’ятниця – одна з найдовших і найкрасивіших служб в році, відома під назвою “Дванадцять Євангелій”. На ній згадуються Страсті Господні від молитви Спасителя в Гефсиманському саду до покладання Його Тіла під Домовину.

Є марновірство, що в цей день потрібно піти в душ до заходу сонця. Насправді потрібно очищати серце, помисли. Чистий четвер – від того, що людина сповідається і причащається святим тайнам Христовим. Очистившись, але не вмиються. Можна омити руки, як це зробив Пилат, але залишився з скам’янілим серцем.

Інша справа – що в народі в цей день приято прибирати будинок, пекти паски та фарбувати і розписувати яйця. Але ось пропускати заради цього службу неприпустимо.

ВЕЛИКА П’ЯТНИЦЯ

День скорботи. Саме в цей день Ісус Христос упокоївся і був похований. Зауважимо, що зазвичай при розп’ятті людей смерть була довгою і болісною, наступала тільки на наступний день, коли охорона перебивала гомілки. У Христа вона наступила набагато раніше. Коли йому на наступний день прокололи списом ребро, то звідти полилася кров і вода. За вченням церкви, кров очищає, а вода втамовує спрагу людського життя.

П’ятниця має таємничий характер. Інокентій Херсонський каже: “У цей день найкраще ридати, розмірковуючи про те, що здійснилося”. І дійсно, немає слів, якими можна було б описати, як людство огрубіло, і підняло руку на свого Творця. Фарисеї боялися чіпати тіло, довго обговорювали, що з ним робити, навіть намагалися підкупити воїнів і рознести брехню про крадіжку тіла Христа. А все це для чого? Щоб заглушити сором своєї совісті.

Це день суворого посту, деякі віруючі навіть не розмовляють, проводячи день в молитві. Пекти паски та фарбувати яйця в цей день не можна. Сам день Великої п’ятниці починається рано вранці, коли під час служби читаються Євангелія страстей Господніх. У середині дня (зазвичай – близько двох годин пополудні) здійснюється вечірня з виносом плащаниці.

ВЕЛИКА СУБОТА

Зішестя Христа в пекло і руйнування пекла. З тропарів церковних ми дізнаємося: Спаситель, як Цар слави, входить до затворів пекла і забирає звідти всіх старозавітних праведників. Один з віршів свідчить, що шукаючи Адама і не знайшовши його на землі, Ісус спускається в пекло землі, там знаходить Адама і забирає разом з ним Єву і всіх праведників. Є й апокрифи про те, що коли Господь спустився в пекло, то побачив Юду, що сидить на руках у Денниці (першого ангела, який відвернувся від Бога і став дияволом). Господь чекав, що Юда впаде в ноги і попросить вибачення, але у відповідь той лише сказав: “А мені тут добре”. Господь прийшов не за праведниками, він прийшов за грішниками. Якщо ті покаються і попросять у Бога прощення. З Іудою цього не сталося.

Увечері в парафіяльних храмах здійснюється ранкова Великої суботи з поховання плащаниці – довга і світла служба навколо багато прикрашеної квітами Плащаниці. У самому повітрі вже відчувається наближення Великодня.

Цей день іменується ще й Тихою суботою: Христос вже воскрес, але люди поки не знають про це. На літургії Великої суботи духівництво переодягнеться з чорних риз у білі. Починається Пасхальна утреня – перша служба Світлого Христового Воскресіння. Після літургії в цей день відбувається перше освячення пасхального частування – пасок. Прийнято освячувати їжу не тільки для себе, а й залишати частину в храмі – духовенству, алтарникам, співочим – і жертвувати бідним.

ВЕЛИКДЕНЬ

Радісний вигук “Христос воскрес!” – “Воістину воскрес!”, пасхальне привітання (ще називають христосування) – звичай, поширений серед православних християн вітати один одного в перший день Пасхи. Спати в пасхальну ніч не прийнято. У неділю вранці після святкової служби священик освячує все, що парафіяни принесли в кошиках. Потім розходяться по домівках і їдять освячену їжу. Починають з яєць і шматочка паски, а продовжують трапезу вже за багато накритим столом.

У цей день потрібно відпочивати – спілкуватися з рідними та друзями. Працювати в пасхальну неділю небажано. 

Джерело: "СЬОГОДНІ"

Читайте на ГК:Нагороджено медаллю «Хрест Свободи»: митрополит Київський і всієї України ПЦУ нагородив начальника Закарпатського ОТЦК та СП (ФОТО)
Читайте на ГК:Звичний ще бабусям і дідусям нинішніх школярів: графік літніх канікул змінили
Читайте на ГК:В небезпеці важливий об'єкт: закарпатцям слід готуватись до ядерної загрози

 

Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська