1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Як вибрати натуральний мед?

20.03.2014 11:20 Архів

Найвірніший спосіб ‒ завести бджіл. Навчитися цьому може практично кожний, головна умова ‒ любити бджіл. Знайти поблизу бджоляра, щоб купувати мед у нього....


Найвірніший спосіб ‒ завести бджіл. Навчитися цьому може практично кожний, головна умова ‒ любити бджіл. Знайти поблизу бджоляра, щоб купувати мед у нього....
Знання: Як вибрати натуральний мед?
Найвірніший спосіб ‒ завести бджіл. Навчитися цьому може практично кожний, головна умова ‒ любити бджіл. Знайти поблизу бджоляра, щоб купувати мед у нього. Бажано добре знати цю людину і місце розташування пасіки, бо тільки мед, зібраний у екологічно чистій природній зоні, має лікувальні властивості.

Купувати мед на ринку ‒ це лотерея. Справжні бджолярі намагаються продавати мед там, де вони живуть або недалеко від місця проживання.

Купувати мед у магазині ‒ теж лотерея, зараз дуже багато меду з Китаю (синтетичні емульсії), який продається навіть під вивіскою «Гірський» або ще якийсь інший популярний сорт меду. Пересічному споживачу важко його розпізнати.

Як правильно вибрати мед?

Бджолиний мед дуже добре зберігається. За тривалого зберігання він поступово густішає, каламутніє і перетворюється в щільну масу внаслідок кристалізації глюкози. Кристалізація (зацукрування) натурального меду свідчить про високий вміст у ньому виноградного цукру (глюкози) і хорошу якість меду.

Мед бажано брати «осівший» (закристалізований, зацукрований). З меду, що сів, дуже легко зробити рідкий, з рідкого «осівший» ‒ складніше. З листопада по травень рідкий мед не куплю, як би продавець мені не доводив, що він натуральний. Повільно кристалізується мед тільки із двох рослин ‒ білої акації й каштану, але краще перестрахуватися.

«Садка» повинна бути рівна, її структура може бути крупчаста, дрібнозерниста й салоподібна. При купівлі мед обов’язково треба пробувати, якщо він вам за смаком не до вподоби, краще не купувати, шукайте такий, що сподобається. Рідкий мед зазвичай продають із травня по жовтень, бажано перевірити його питому вагу ‒ у літровій банці повинно бути не менше 1,5 кг меду, якщо менше, ‒ можливо, мед не дозрілий, бджоли його не доробили. Природна якість такого меду нижче.В результаті він може розшаруватися або забродити.

Тож ласуйте на здоров’я!

Михайло Бідзіля,
пасічник с. Загаття, Іршавський район


Джерело: transkarpatia.net