1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. >

В Ужгороді на базі воєнкомату провели навчання військовій справі для всіх охочих

19.03.2014 12:12 0 Архів

У понеділок вони стали як ніколи потрібні, адже саме цього дня Верховна Рада оголосила часткову мобілізацію в Україні. Біля вісімдесяти юнаків, переважна...

У понеділок вони стали як ніколи потрібні, адже саме цього дня Верховна Рада оголосила часткову мобілізацію в Україні. Біля вісімдесяти юнаків, переважна більшість з яких уже записались у добровольці, розбирали кулемети й гранати. Який іще курс очікує на майбутніх захисників вітчизни, і чи багато закарпатських дівчат хоче навчитись тримати в руках зброю?



Три десятки членів Народної самооборони Ужгорода, стільки ж – від Правого сектора, решта – військові і добровольці: загалом до військомату прийшло більше вісімдесяти чоловік. Участь у спільних навчаннях брали на вільній основі усі охочі, позаяк дату проведення заходу було визначено і оголошено заздалегідь. Заняття носило радше теоретично – практичний характер, ніж навпаки. Військові кажуть: ні за одне, ні навіть за п’ять тренувань підготувати молодих людей тримати зброю і йти в бій – неможливо.

Це завдання ляже на плечі керівників військових частин, куди мобілізованих для укомплектування направлять за розпорядженням головнокомандуючого. На всю Україну – це біля сорока тисяч чоловік із числа військових спеціалістів, які вже проходили військову службу. Таких, як виявилось, на занятті більшість.На добровольців чекає і теоретична частина. За ініціативою «Народної самооборони» для них прочитають кілька лекцій із правової дисципліни на полігоні та закцентують увагу на правилах поводження зі зброєю. Під час основної частини охочим демонстрували ті види стрілецької зброї, яка знаходиться на озброєнні механізованих підрозділів, розповідали про призначення, різницю між ручною гранатою та, до прикладу, гранатою з уніфікованим запалом.

Чимале зацікавлення викликала реактивна протитанкова граната. Тим часом в іншому кінці залу демонстрували кулемет. Тут збирати зброю вчили дівчат. На заняття їх прийшло троє. Як кажуть колись добровольці, а нині – вже інструктори, результати показали хороші. Загалом жінки, які бажають записатися добровольцями – для Закарпаття не рідкість. Однак тим, хто не проходив контрактну службу, поки що відмовляють.

М-студіо