1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

У закарпатських школах можуть ввести шестиденне навчання

13.08.2014 10:49 Архів

Департамент освіти освіти і науки, молоді та спорту уже за тиждень може прийняти рішення про шестиденне навчання у закарпатських школах, щоб продовжити зимні...

Департамент освіти освіти і науки, молоді та спорту уже за тиждень може прийняти рішення про шестиденне навчання у закарпатських школах, щоб продовжити зимні...
1Департамент освіти освіти і науки, молоді та спорту уже за тиждень може прийняти рішення про шестиденне навчання у закарпатських школах, щоб продовжити зимні канікули. Пов'язано це із економією ресурсів у кризу, яка може настати в Україні в опалювальний сезон.

Розглядатимуть це питання на розширеній колегії освітян, що відбудеться в Ужгороді 21 серпня. Про це Голосу Карпат розповіла в.о.директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА Ганна Сопкова.

Сьогодні вітчизняні інтернет-ЗМІ повідомили про те, що школярам міста Львова у новому навчальному році можливо доведеться перейти на шестиденний графік навчання. За рахунок такого переформатування графіку школярі отримають двомісячні зимові канікули – із 7 грудня по 2 лютого. Пов’язані подібні зміни із кризовою ситуацією в енергетичній галузі та можливими труднощами з обігрівом бюджетних закладів у прийдешньому опалювальному сезоні.

Редакція Голосу Карпат вирішила з’ясувати, чи варто закарпатським школярам та освітянам готуватися до подібних змін, та звернулася по коментар до Ганни Сопкової, в.о. директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА.

Як пояснила Ганна Сопкова, подібне рішення повинні приймати трудові колективи кожної зі шкіл. Якщо воно буде затверджене відповідним районним чи міським управлінням освіти, то вважатиметься дійсним, оскільки закони у галузі освіти дозволяють навчальним закладам самостійно формувати навчальний графік. Однак наразі про подібні зміни у закарпатських школах говорити рано.

— Нам у будь-якому випадку потрібно робити якісь кроки для економії коштів та ресурсів у прийдешньому опалювальному сезоні. Однак при цьому ми в першу чергу маємо дбати про здоров’я дітей, — зауважила Ганна Сопкова.

За словами освітянки, «окремі адміністративні одиниці Закарпаття уже зверталися в департамент по консультації з цього питання». Однак остаточне рішення буде прийняте тільки на розширеній колегії департаменту освіти, на якій будуть присутні очільники усіх райдержадміністрацій, голова ОДА та представники районних та міських управлінь освіти. Відбудеться засідання колегії 21 серпня у ПАДІЮНі.

Нагадаємо, минулого року Закарпатська область відзначилась гучним скандалом, спровокованим ініціативою обласної влади задля економії коштів на опалювальному сезонів скасувати осінні канікули та продовжити зимовий відпочинок ужгородських дітей. Із подібною пропозицією тоді виступив голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида. В результаті такого рішення учні ужгородських шкіл вийшли на вулиці міста з масовими пікетами і рішення про скасування осінніх канікул відмінили.