1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

У Липової алеї в Ужгороді з'явився свій інформаційний стенд

18.06.2013 10:31 Архів

«Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Алея лип на набережній Ужа» — така інформація на тлі старих фото набережної з’явилася у середу...

<p>«Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Алея лип на набережній Ужа» — така інформація на тлі старих фото набережної з’явилася у середу...

Різне: У Липової алеї в Ужгороді з&#39;явився свій інформаційний стенд«Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Алея лип на набережній Ужа» — така інформація на тлі старих фото набережної з’явилася у середу неподалік лінгвістичної гімназії в Ужгороді (колишній Губерніум — будівля цивільної управи Підкарпатської Русі). Саме звідси на правому березі Ужа бере початок найдовша липова алея в Європі.


Цей інформаційний стенд — подарунок Ужгороду від коваля з «Безик-майстер». Тепер туристи знатимуть, звідки бере свій початок липова алея, яка тягнеться вздовж Ужа аж до Падіюна на Студентській набережній, і не питатимуть перехожих.


 У турінфоцентрі Закарпаття кажуть, що, за різними оцінками, довжина алеї складає близько 2,5 км, а формують її понад 300 дерев. Задумали алею ще у 20-х роках минулого століття чеські архітектори, що здійснювали забудову нового мікрорайону Галагов.

На конкурсі “7 чудес Закарпаття” липова алея в Ужгороді посіла 5-те місце. Існує легенда про те, що чеські біологи, які здійснювали підбір та посадку лип в Ужгороді, під одним з дерев залишили послання майбутньому поколінню, але точно ніхто не знає, де саме ця капсула.

 

Оксана ШТЕФАНЬО, Газета Новини Закарпаття

 

Фото автора.

 


ТАКОЖ ПО ТЕМІ: 

Віднині ясен Масарика в Ужгороді має пам’ятну табличку