1. Новини Закарпаття

Що пакувати до валіз для закордонної поїздки

23.06.2014 09:20 Архів

Період відпусток уже розпочався, тож збільшується кількість охочих поїхати на відпочинок за кордон. Найбільш популярним і близьким напрямком для закарпатців є...

Період відпусток уже розпочався, тож збільшується кількість охочих поїхати на відпочинок за кордон. Найбільш популярним і близьким напрямком для закарпатців є...
Поради: 1Період відпусток уже розпочався, тож збільшується кількість охочих поїхати на відпочинок за кордон. Найбільш популярним і близьким напрямком для закарпатців є країни ЄС, куди зазвичай добираються автомобільним транспортом чи залізницею. Щоб довгождана відпустка запам’яталася тільки приємними моментами, потрібно знати, що, окрім особистих речей, і в якій кількості можна пакувати у валізи.

Випити і з’їсти

Звертаємо вашу увагу на те, що в країни Євросоюзу суворо заборонено ввозити такі харчі, як м’ясні та молочні продукти, а саме: будь-яке свіже, сухе чи приготовлене м’ясо, а також напівфабрикати й готові продукти, що його містять; свіже, порошкоподібне чи концентроване молоко, вершки, вершкове масло, сири й будь-які інші продукти, що містять вершки. Також не можна брати із собою мед, яйця, м’ясо слимаків, живих устриць тощо.
Спокійно можна везти рибу (до 20 кг на людину). Також дозволено ввозити на територію ЄС до 2 кг дитячого харчування, спеціальних харчових продуктів, що виписані мандрівнику за станом здоров’я; а в разі ввезення тварини, то і її харчування. Сюди належать тільки ті продукти, які можна зберігати поза холодильником і які містяться в цільній заводській упаковці до моменту використання.

Найжорсткіший контроль на кордоні здійснюють за тютюновими та алкогольними виробами. Дозволено ввозити 40 сигарет або 50 г тютюну, 1 літр міцного алкогольного напою (більше 22%), 2 літри слабоалкогольних напоїв, шампанських вин, інших видів вина (менше 22%), 4 л виноградного вина, 16 л пива.

Крім тютюнових чи алкогольних товарів, можна ввозити товари вартістю до 300 євро, при цьому вони ні за характером, ні за кількістю не мають вказувати на ввезення в комерційних цілях. В іншому разі потрібно сплачувати митні збори й податки (ПДВ, акцизний збір тощо).

Ґаджети

Щодо електронних пристроїв, наприклад, фотоапарата, відеокамери, ноутбука, планшета чи електронної книги, без яких важко уявити повноцінний відпочинок, то їх не потрібно письмово декларувати при перетині державного кордону.

Лікарські засоби

Часто трапляється, що людині треба систематично приймати ліки. Їх можна брати стільки, скільки необхідно вам особисто на період, доки перебуватимете за кордоном. Це слід підтвердити медичною довідкою, а при ввезенні наркотичних чи психотропних засобів (заспокійливі, галюциногени, тощо) потрібно отримати спеціальний дозвіл.

Без грошей нікуди

Щоб добре відпочити, без грошей не обійтися. Для тих, хто не полюбляє електронні, виникає питання: скільки ж можна брати із собою готівки? Загальна сума на одну особу не має перевищувати 10 тисяч євро, в іншому разі її треба буде декларувати.

Вище ми навели загальні правила ввезення-вивезення, але в кожній конкретній країні та залежно від «тимчасового заборонного списку» вони можуть змінюватися. Тому отримати інформацію краще в турфірмі, де купуєте путівку, або в офіційному представництві тієї держави, куди збираєтеся їхати.

Оксана ЧОПАК, «Карпатський об’єктив»