1. Новини Закарпаття

Озеро "Синевир" очолило популярний рейтинг "Найкращі пам'ятки України, обрані народом"

02.04.2014 10:10 Архів

Озеро Синевир цими днями очолило популярний інтернет-рейтинг «Найкращі пам’ятки України, обрані народом». У результаті опитування, станом на 25 березня, воно...

Озеро Синевир цими днями очолило популярний інтернет-рейтинг «Найкращі пам’ятки України, обрані народом». У результаті опитування, станом на 25 березня, воно...
Рейтинги: 1Озеро Синевир цими днями очолило популярний інтернет-рейтинг «Найкращі пам’ятки України, обрані народом». У результаті опитування, станом на 25 березня, воно набрало понад 32 тис. голосів і посіло перше місце у загальноукраїнському рейтингу визначних місць країни.

Масова цікавість до Синевира не випадкова, адже це найбільше озеро природного походження в Українських Карпатах. Воно знаходиться між горами, серед смерекового лісу на висоті 989 метрів над рівнем моря у північній частині Національного природного парку «Синевир».

Синевирське озеро визнано водно-болотним угіддям міжнародного значення (Рамсарська конвенція) і є одним із семи природних чудес України. Воно належить до типу завальних. Утворилося близько 10—11 тисяч років тому внаслідок потужного зсуву корінних пісковиків, що зірвалися з південного схилу гори Красної і перекрили прадавню долину Синевирського потоку.

Поетично назване у народі Морським оком, озеро Синевир є справжньою перлиною Карпат. З висоти пташиного польоту воно справді нагадує око. Посередині острівець, як зіниця, а довге віття смерек – наче казкові вії.

Для туристів довкола озера Синевир прокладено екологічну стежку. Тут також знаходиться мотель, ресторан, дитячий майданчик. Успішно розвивається кінний туризм.

Краса озера оцінена інтернет-користувачами, які вже впродовж тривалого часу голосують за природне диво в рамках інтернет-проекту «Найкращі пам’ятки України, обрані народом», який стартував у жовтні 2013 року. Його мета – привернути увагу до історичних пам’яток та природного надбання України.

У топ-десятку рейтингу ввійшов ще один цікавий об’єкт НПП «Синевир» – Центр реабілітації бурих ведмедів. Зараз тут утримується 12 клишоногих, подивитися на яких приїжджають численні туристи з усієї України.

Термін закінчення голосування інтернет-рейтингу «Найкращі пам’ятки України, обрані народом» організатори наразі не вказали, тому голосувати за озеро Синевир та Реабілітаційний центр бурих ведмедів можна щодня на сайті 10ukraine.com.ua.

Марія ШЕТЕЛЯ, газета «Новини Закарпаття»