1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Мукачівський водій проїхав 800 кілометрів на 25 літрах солярки

04.07.2014 11:30 Архів

«Якось у пресі я прочитав про рекорд одного львівського водія, який 1300 кілометрів з Донецька до міста Лева проїхав на 35 літрах пального, — розповідає Іван...

«Якось у пресі я прочитав про рекорд одного львівського водія, який 1300 кілометрів з Донецька до міста Лева проїхав на 35 літрах пального, — розповідає Іван...
Техніка / Авто: 1«Якось у пресі я прочитав про рекорд одного львівського водія, який 1300 кілометрів з Донецька до міста Лева проїхав на 35 літрах пального, — розповідає Іван Миколайович. – Попервах цьому не повірив, але позаяк досягнення було зафіксовано в Книзі рекордів України, то воно неабияк мене зацікавило, адже я також дуже люблю подорожувати». Увесь цьогорічний травень чоловік посилено тренувався, виїжджав на трасу, робив відповідні заміри солярки й вибирав оптимальну швидкість та інші способи їзди щоби добитися якнайбільшої економії пального. І ось настав момент, коли можна було випробувати свої навички на практиці.

Одного червневого вечора зателефонувала шовгориня, сестра дружини із Броварів Київської області. Вона запросила мукачівця з його половинкою на свій 50-річний ювілей.

«Я підрахував, що мені потрібно приблизно 25 літрів солярки, — веде далі мій співрозмовник, — і стільки ж залив у бак. Щоправда, аби не «голосувати» десь у дорозі, прихопив у багажник на всяк випадок ще й 5-літрову каністру із запасним пальним. Забігаючи наперед зауважу, що воно мені не знадобилося. Лампочка-сигналізатор рівня солярки у баку в мене загорілася тільки біля Житомира і я спокійно дістався пункту призначення».

Пан Курилець, водій із двадцятирічним стажем, зазначив, що за його особистими спостереженнями на економію пального впливають три основні фактори. І перший – це мінімальна можлива швидкість на максимальній передачі. Він сам суворо дотримувався цього правила й тому заощадив чимало. Радить такий спосіб їзди й іншим колегам. По-друге, мукачівський водій каже, що не слід економити на пальному. Стверджує, що переплативши за якісні солярку та бензин, матимете суттєвий зиск у подальшій експлуатації авто. Ну а, по-третє, звертає увагу на дотримання правил дорожнього руху. Їхати потрібно без різких розгонів та непотрібних обгонів. Дуже важливим є тримання стабільної швидкості. Це також дає неабияку економію. «Я постійно їхав у середньому зі швидкістю 55—60 кілометрів за годину. Так, це неприйнятно для любителів швидкої їзди, однак мені поспішати було нікуди. Я затратив більше часу, зате суттєво заощадив у грошовому еквіваленті».

Іван Миколайович, йдучи на власний рекорд, до речі, дуже переживав, аби не потрапити під дощ, бо, мовляв, це неабияк впливає на витрату пального. Але, що називається, пронесло. Тому витрати солярки вийшли у середньому 3 літри на сотню кілометрів. Погодьтеся, що це дійсно непоганий результат!

«Своїм досягненням я дуже задоволений, — наголосив мій співбесідник. — Це, звісно, не рекорд львівського водія, але показник доволі близький до нього».
Як стало відомо, наступного тижня мукачівець відправляється у далеку подорож на відпочинок аж на Балкани. Каже, ще більше оптимізуватиме їзду, щоби таки перевершити досягнення львів’янина.

Віталій ПУМПИНЕЦЬ, газета «Новини Закарпаття»