1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Хустські роми матимуть свій освітньо-культурний центр

07.08.2014 08:39 0 Архів
 

У місті над Тисою тривають інтенсивні ремонтні роботи будівлі, у якій за радянських часів знаходилася циганська школа, а вже восени, після довготривалого застою,...

У місті над Тисою тривають інтенсивні ремонтні роботи будівлі, у якій за радянських часів знаходилася циганська школа, а вже восени, після довготривалого застою, почне діяти освітньо-культурний центр для дітей ромської народності.

За словами начальника освіти, релігій та у справах національностей Хустської міської ради Василя Мочарника, на засіданні сесії міські депутати передали будівлю комунальної власності, розміщену на вул. Тімірязєва в зоні компактного проживання ромів, на баланс управління освіти й прийняли та затвердили рішення створити у цьому приміщенні додатковий корпус ЗОШ 1-3 ст.№5, а саме освітньо-культурний центр, де навчатимуться учні початкових класів цієї етнічної групи.

Поступово занедбані кімнати силами викладачів та учнів Хустського професійного ліцею перетворюються на ошатні класні приміщення, які вміщатимуть близько 55-60 дітей. Попри економічні негаразди, місцева влада намагається створити якнайкращі умови для навчання школярів: учні матимуть міні-їдальню, санвузли європейського гатунку.

Капітальний ремонт проводиться за рахунок внесків благодійних та громадських організацій. Об`єктом зацікавилася й Міжнародна громадська організація «Асоціація милосердя „Емануїл“, представники якої виявили бажання співпрацювати з керівництвом міста щодо сприяння соціалізації ромського населення, а особливо їх дітей.

Освітяни надіються, що вже 1 вересня центр гостинно відчинить двері для першокласників циганської меншини. Місцевий барон також пообіцяв закликати дорослих ромів віддавати дітей до школи, щоб ті здобули належну освіту.