1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Хто лобіює зменшений термін для транзитних авто та утилізаційний збір?

23.05.2014 11:27 Архів

Чимало закарпатців вдалися до отримання угорського громадянства та й взагалі з великими сподіваннями дивляться в бік євроінтеграції через незрівнянно...

Чимало закарпатців вдалися до отримання угорського громадянства та й взагалі з великими сподіваннями дивляться в бік євроінтеграції через незрівнянно...
Техніка / Авто: транзитні авто, авто на іноземній реєстраціїЧимало закарпатців вдалися до отримання угорського громадянства та й взагалі з великими сподіваннями дивляться в бік євроінтеграції через незрівнянно доступніші ціни на тамтешні іномарки. В Угорщині, Словаччині, Польщі та інших країнах ЄС вартість автомобілів у 3-5 разів нижча, аніж в Україні. Через це кмітливі земляки купують автомобілі іноземною реєстрацією, проходячи складну паперову тяганину або ж щоп’ять днів пересікають державний кордон.

Такі незручності, штучно створені для громадян України, в уряді пояснюють бажанням захистити національних виробників, серед яких найбільшими є автозаводи ЗАЗ та Богдан. Ці корпорації дійсно створюють робочі місця, платять податки. Однак українсько-китайські авто змагаються за ринок ціною невиправдано низьких термінів перебування на території України транзитних авто та захмарно високої вартості розмитнення іномарок. Чи спромоглася держава на хоч якийсь дієвий крок для забезпечення громадянам їхнього права на доступний транспортний засіб?

Натомість наші чиновники добре вміють лобіювати власні інтереси під виглядом захисту національного виробника. Не дивно, що власниками найбільших автозаводів в Україні вважають людей далеко не бідних: регіонала Васадзе та Петра Порошенка. Саме останнього журналісти вважають головним вітчизняним лобістом введення утилізаційного збору і високих мит на імпортні авто.

Зокрема, авторитетне видання Укррудпром зазначає, що ініціатором законопроекту про введення утилізаційного збору на імпортні та вітчизняні автомобілі був тоді ще міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко. Порошенко вважав, що закон повністю відповідає нормам Світової організації торгівлі ( СОТ). У Євросоюзі цю норму назвали дискримінаційною і зажадали, щоб Україна скасувала утилізаційний збір. Порошенко контролює кілька автомобільних і автобусних заводів: Луцький автомобільний завод і корпорацію " Богдан". Зокрема, у 2011 році в Україні було випущено 97,5 тис. легкових автомобілів, п'ята частина з яких припала на корпорацію Порошенка.

Що ж до іномарок, то раніше, згідно з ратифікованими Україною міжнародними домовленостями, граничний термін перебування автомобілів на іноземній реєстрації без необхідності розмитнення становив 30 днів. Дивним чином, але згодом його скоротили спочатку удвічі, а потім і втричі. Чиї інтереси лобіювалися і цього разу неважко здогадатися.

Недавно Закарпатська обласна рада направила до вищого керівництва держави офіційне Звернення з проханням подовжити термін для перебування транзитних авто. Однак сам формат звернення не несе практично жодного наслідку і є суто популістським.

Реального ж вирішення проблеми можна очікувати від зареєстрованого і вже схваленого у комісіях законопроекту у Верховній раді, співавтором якого є виноградівець Іван Бушко.
Однак якщо президентом України оберуть людину, яка і раніше лобіювала ускладнення ввозу імпортних автомобілів, доля цього законопроекту, а з нею і надії десятків тисяч закарпатців на доступне і якісне авто, стане примарною.