1. Новини Закарпаття

Facebook критикують за "емоційний" експеримент

02.07.2014 14:30 Архів

Соціальна мережа Facebook зазнала критики після новини про те, що вона проводила психологічний експеримент над 70 000 користувачами без їхнього відома.

Соціальна мережа Facebook зазнала критики після новини про те, що вона проводила психологічний експеримент над 70 000 користувачами без їхнього відома.
Техніка / Авто: 1Соціальна мережа Facebook зазнала критики після новини про те, що вона проводила психологічний експеримент над 70 000 користувачами без їхнього відома.


Під час тесту компанія Facebook «маніпулювала» стрічкою новин, аби контролювати те, які емоції відчувають користувачі, пише ВВС Україна.

Дослідження проводили у співпраці з двома американськими університетами, аби визначити, чи «вплив емоцій змушує людей змінити манеру дописів у соціальній мережі».

За словами компанії, «зайвого збору особистих даних» не відбувалося.

«Жодні дані не були прив'язані до конкретних користувачів Facebook», — стверджує соціальна мережа.

У дослідженні брали участь Університет Корнелла та Каліфорнійський університет в Сан-Франциско.

Можливість маніпуляцій?

Дехто, однак, розкритикував спосіб, в який проводилося дослідження, висловивши занепокоєння щодо можливих наслідків таких експериментів.

«Давайте називати цей експеримент Facebook тим, чим він є: це поширений симптом неспроможності брати до уваги етику, вплив та можливості соціальних платформ», — написала у Twitter Клацнути Кейт Кроуфорд.

«Facebook потайки ставить досліди на користувачах, аби спробувати змусити їх сумувати. Що може піти не так!», — іронізує Клацнути Лорен Вайнстайн.

Тим часом член британського парламенту від партії Лейбористів Джим Шерідан, член комітету з засобів масової інформації, закликав розслідувати обставини експерименту.

«Це надзвичайно потужна річ, і якщо досі немає законодавства, яке регулює такі речі, то його необхідно запровадити, аби захистити людей», — процитувала його Клацнути Guardian.

«Вони маніпулюють інформацією, яка стосується приватного життя громадян, і мене турбує те, що Facebook та інші мережі можуть маніпулювати думками людей в політиці та інших галузях, — сказав він. — Якщо таким чином контролюються думки людей, повинен існувати якийсь захист, або вони принаймні повинні про це знати».

Однак Кетрін Следж Мур, професор психології Університету Ельмхурста, штат Іллінойс, каже: «Судячи з того, що Facebook постійно робить зі своєю стрічкою новин, та зважаючи на те, на що ми давали згоду, реєструючись в мережі, це дослідження не є чимось екстраординарним».

«Його результати не є ані тривожними, ані цікавими», — пише вона.

«Дуже перепрошуємо»

Дослідження проводили з залученням 689 тис. користувачів Facebook протягом одного тижня в 2012 році.

Згідно зі Клацнути звітом про дослідження, «експеримент маніпулював ступенем відкритості людей до проявів емоцій під час читання стрічки новин».

Дослідження показало, що ті користувачі, в стрічці яких було менше негативних новин, були менш схильні до написання негативних постів, та навпаки.

Працівник Facebook Клацнути Адам Крамер, який брав участь у підготовці звіту, каже: «Ми вважали, що важливо дослідити поширене побоювання, ніби споглядання того, як друзі публікують позитивні матеріали, може призвести до негативних емоцій або самотності у тих, хто їх читає. З іншого боку, нас непокоїло, що негативний контент друзів може призвести до того, що користувачі не заходитимуть до Facebook».

Однак він визнав, що компанія не «дала чіткого визначення нашій мотивації в документі».

«Я можу зрозуміти, чому деякі люди хвилювалися через це, а отже я та мої співавтори дуже перепрошуємо за те, як звіт описував дослідження, та за занепокоєння, яке це спричинило», — сказав він.