1. Новини Закарпаття

Чи варто "перевзувати" авто зараз?

27.03.2014 14:21 Архів

Тепла і зовсім весняна погода дозволила багатьом власникам «сталевих коней» поміняти шини на літні. Чи своєчасно це? І чи варто цю процедуру робити взагалі, якщо...

Тепла і зовсім весняна погода дозволила багатьом власникам «сталевих коней» поміняти шини на літні. Чи своєчасно це? І чи варто цю процедуру робити взагалі, якщо...
Техніка / Авто: 1Тепла і зовсім весняна погода дозволила багатьом власникам «сталевих коней» поміняти шини на літні. Чи своєчасно це? І чи варто цю процедуру робити взагалі, якщо зимова гума вважається позасезонною? То навіщо витрачати зайві гроші й час? На ці запитання, які хвилюють автолюбителів, я попросив відповісти інженера з експлуатації автотранспорту Романа Лібу.

Чи обов’язково переходити на літню гуму?

— Зараз ще можна їздити на зимовій гумі, яка справді вважається позасезонною. Та варто врахувати деякі особливості таких шин. Так, якщо гума має індекс швидкості Q (максимальна швидкість цієї автошини 160 км за год.), то вона надто м’яка. Коли нагрівається асфальт, такі шини прилипають до дорожнього покриття й інтенсивно зношуються. До того ж на тих колесах важко стартувати. Натомість зимова гума з індексом швидкості Т, V чи W є досить жорсткою. Такі шини зношуються на 1 міліметр за 10000 км пробігу.

До речі, деякі водії їздять на зимовій гумі впродовж року або ж навіть кілька сезонів, а потім викидають її та купують нову. Тож власник автомобіля сам вирішує, чи йому вигідно переходити на літні шини. Це можна зробити і до початку травня. Що ж до зимової гуми, то на наших автошляхах без неї не обійтися.

Літня гума дорожча від зимової?

— Майже ні. Шини коштують і 400, і 700 гривень чи й більше. Якщо їх міняти, то послуги на шиномонтажі обійдуться приблизно у 200–300 гривень. У цю вартість входить монтаж коліс та рихтування дисків.

Пане Романе, що б ви порадили тим водіям, які продовжують їздити на зимових шинах? Як таким колесам продовжити термін служби?

— Тим, хто не планує переходити на літні шини, треба збільшити тиск у колесах, щоб гума не псувалася через ями на дорогах. Якщо шини добре напомпувати, їх можна довше експлуатувати, не виникатимуть бокові розрізи.

Як правило, водії не перевіряють після зими тиск у колесах. А дарма, бо якщо він нижчий за потрібний, то автомобіль використовує більше пального. А це, крім економічних проблем, ще й екологічні. Якщо виробник заклав, що тиск у шинах має становити 2,2–2,3 атмосфери, то так має бути постійно. У добре напомпованих колесах навіть коефіцієнт обертання кращий.

Віталій ПУМПИНЕЦЬ,газета «Новини Закарпаття»